De 12e Varnebroek Lezing heeft als onderwerp ‘Heilig Schrift’ en wordt gegeven door dhr. Martijn Pieterse.

12e Varnebroek Lezing: Heilig Schrift

De omgang met en de verschijningsvorm van het boek is door de eeuwen aan grote verandering onderhevig. Kennen we tegenwoordig termen als E-book, pocketuitgave, hardcover, oplage en ramspartij. Een aantal eeuwen was dit ondenkbaar. Boeken waren stuk voor stuk unica, handgemaakt en waar soms jarenlang aan gewerkt werd. Letterlijk monnikenwerk.

Niet alleen omwille van de kostbaarheid van het boek werd er voorzichtig mee omgegaan, ook de inhoud van sommige boeken zorgde ervoor dat het met rituelen omgeven was en met eerbied benaderd diende te worden. Het christendom heeft de Bijbel, het jodendom de Tanach en de islam de Koran, drie boeken, die van elkaar verschillen, maar ook overeenkomsten hebben.

In de middeleeuwen konden deze boeken prachtig gedecoreerd worden met zowel figuratieve en decoratieve verluchting. Maar wat kenmerkt de boeken, wat zijn die overeenkomsten, zowel inhoudelijk als in de omgang met de boeken en hoe zit die decoratie eruit? Hoe en waarom wordt het heilige woord in beeld omgezet? Of juist expliciet niet? In de lezing wordt ingegaan op de inhoud en vorm van de boeken van de drie wereldreligies, maar vooral ook hun uiterlijke verschijning en productie.

Spreker: dhr. Martijn Pieterse
Datum: woensdag 18 oktober 2017, reeds geweest