13e Varnebroek Lezing: Salvador Dalí

Salvador Dalí is een wereldberoemde Spaanse kunstenaar. De veelzijdigheid van deze excentrieke man staat centraal. Beeldhouwwerken, schilderijen, films, foto’s, zijn bijzonder ingerichte huis aan de Spaanse kust en tevens zijn eigen museum in Figueras komen allemaal aan bod in de avondlezing op 31 oktober.

Dalí studeerde in Madrid van 1921 tot 1924. Al in die tijd was hij, waarschijnlijk om de aandacht op zich te richten, een excentriek figuur. In 1926 ging hij naar Parijs. Daar leerde hij Pablo Picasso en André Breton kennen. In 1929 werd hij verwelkomd door Breton en sloot hij zich aan bij het Surrealisme. Hij werkte er samen met onder anderen de cineast Luis Buñuel. Het Surrealisme is een van oorsprong literaire stroming. In 1924 definieert André Breton het in zijn manifest als: automatische spontaneïteit in zijn meest pure vorm. Meestal hanteren de surrealisten een hyperrealistische stijl. Op hun werken verschijnen bizarre droombeelden of vreemde combinaties van voorwerpen en figuren.

In augustus 1929 bezochten Gala, haar echtgenoot Paul Éluard en enkele vrienden Dalí in Portlligat, vlakbij Cadaqués. Het was liefde op het eerste gezicht voor Dalí en Gala. Gala scheidde daarna van Éluard en huwde in 1934 voor de wet met Dalí. In de zomer 1940 vestigde hij zich in de Verenigde Staten waar hij 15 jaar zou wonen. In 1955 keerde hij terug naar Spanje. Deze periode staat bekend als zijn klassieke periode. Hierin uitte hij zijn gedachten over de wetenschappen en zijn diepe katholieke geloof. In deze tijd maakte Dalí een serie van 18 grote schilderijen. Ook maakte hij enkele kunstjuwelen.

Dalí werd door de Spaanse koning Juan Carlos in de adelstand verheven. Hij en Gala werden markies en markiezin de Dalí de Pubol. De adellijke titel verdween met Dalí in het graf, aangezien van hem geen kinderen bekend waren.
Dalí stond ook bekend om zijn snor, die dun en langwerpig was. Als antennes wezen beide snorpunten omhoog of waren gekruld. Dalí beweerde dat hij via zijn snorharen inspiratie uit de kosmos ontving. Zijn snor was geïnspireerd op die van een andere wereldberoemde Spaanse schilder, Diego Velázquez.

In 1982 overleed zijn vrouw en levenslange muze, 89 jaar oud. Op 23 januari 1989 overleed Dalí aan een hartstilstand in de Galatea-toren van het Dalí Theatermuseum in Figueres, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde. Hij werd hier begraven in een crypte onder het podium.

Voor meer informatie over Juliette Verhofstad, zie haar website van haar eigen bedrijf Kunstblik: www.kunstblik.eu

Juliette Verhofstad

Spreker: kunsthistoricus Julliette Verhofstad
Datum: woensdag 31 oktober 2018
Entree: 7,5 euro
Aanvang:
20:00
Adres: Varnebroek 17a, 1810HA Alkmaar

U kunt zich aanmelden en plaatsen reserveren via de secretaris: 95alcmaria@oddfellows.nl