Geschiedenis van het Alkmaarse Odd Fellowhuis

Bezinningsruimte

Het Alkmaarse Odd Fellowhuis kent een rijke geschiedenis. Het pand is omstreeks 1875 gebouwd. In 1905 werd het gekocht door aannemer F. Ringers. Het was een bedrijfspand waarin de chocoladefabriek van de firma Gebr. Ringers werd gevestigd. De firma werd gevormd door de zonen Henk en Theo van aannemer F. Ringers. Tevens werd er een woonhuis aan de linkerzijde gebouwd ten behoeve van een van de vennoten.

De chocoladefabriek van de heren Henk en Theo Ringers ging voortvarend van start. Het bedrijf was zo succesvol met de productie en verkoop van chocolade, dat al in 1911 het bedrijf Alkmaar verliet en zijn domicilie kreeg in Rotterdam. In 1925 keerde de Ringers’ Chocoladefabriek terug naar Alkmaar in een nieuw bedrijfspand aan de Noorderkade. Het pand aan het Varnebroek werd teruggekocht door vader F. Ringers, die het gebouw gebruikte als timmermanswerkplaats. Deze situatie zou tot 1945 zo blijven.

Alkmaarse Odd Fellows huren het gebouw 

Pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1945, kwam voor de Alkmaarse Victorieloge no 50 van de Independent Order of Odd Fellows het gebouw aan het Varnebroek in beeld. De Victorieloge was al in 1925 opgericht en had op diverse plaatsen haar zittingen gehouden. Het laatst op Verdronkenoord op een verdieping van het pand van de Groothandel Luiting. De loge sloot een huurovereenkomst voor de huur van de eerste verdieping om daar hun wekelijkse zittingen te houden. Eindelijk hadden de leden een eigen vaste plaats in de stad gevonden.

In 1949 werd de Vertrouwen Rebekkahloge no 8 opgericht en deze damesloge nam ook haar intrek in het gebouw. De in 1971 opgerichte Geminiloge no 79 werd ook gebruiker van het logegebouw. Ook de nieuwe Fides damesloge no 40 nam in 1988 tot haar opheffing in 2000 haar intrek in het gebouw.

In die jaren telden de Odd Fellows in Alkmaar meer dan 150 leden.

Het Odd Fellowhuis nu

Nazittingsruimte

In 1959 kregen de Odd Fellows de mogelijkheid het bedrijfspand te kopen. De koopsom was Hfl: 27.500,-. De loges bleven hun bijeenkomsten op de eerste verdieping houden en verhuurden de begane grond en de tweede verdieping.

In de loop van 1977 vertrokken de huurders en de loges besloten de begane grond te verbouwen tot vergaderruimte. Een van de redenen was dat oudere leden niet zo makkelijk de trap meer op konden. Het was een immens karwei om een fabrieksruimte om te toveren in een modern, aangenaam Odd Fellowhuis.

Een en ander werd mogelijk gemaakt door zelfwerkzaamheid en omdat leden – op persoonlijke titel – de vereniging een lening hebben verstrekt. Tevens werden de eerste verdieping en het dak gerenoveerd. Inmiddels zijn de bovenverdiepingen al jaren verhuurd aan derden. Per 2016 is Avenue Haarwerk hier gevestigd.

Na 30 jaar gebruik van het pand, is in 2004 het interieur met advies van binnenhuisarchitect Peter Thoes heringericht. In 2007 zijn de Victorieloge no 50 en de Geminiloge no79 gefuseerd en werken nu onder de naam Alcmarialoge no 95.